субота, 27. март 2010.

Standardi Vojvođanskih rasa pasa

Ovo su zvanični standardi Vovođanskih rasa pasa koje je odobrio klub ljubitelja ovih rasa "Panonija".
Po ovim standardima matičimo primerke ovih rasa kojih za sad ima više desetina.

Standard Vojvođanskog pulina

Standard Vovođanskog pulina sa paležom

Standard - taksin 2009

Standard - Vojvođanski bradati ovcar 2009

Standard - Vojvođanski govedar 2009

5 коментара:

  1. U okolini Subotice ima puno fenotipski vrlo ujednačenih pasa, duge kovrdžave dlake, uvek jednobojno crnih ili belih, visine 40-50 cm. Najviše liče na mađarskog pulija, mada im je dlaka nešto kraća i manje uvijena.

    Čuo sam da je Milivoje Urošević pre nekog vremena vršio merenja tih pasa, pod imenom Vojvođanski puli. Inače se na prvi pogled dosta razlikuju od pulina, naročito po dužini dlake, a i po visini. Čini mi se da su nešto manji.

    Temperamentni su i lajavi. Ima ih u priličnom broju, na pijaci ima štenaca kad god hoćete. Zna li ko o kojim je psima reč? Nisu li to Voj. bradati ovčari?

    ОдговориИзбриши
  2. Moguće je da se radi o Vojvođanskim bradatim ovčarima, da bi se to utvrdilo potrebne su nam fotografije a pošto ste već na tom prostoru bili bi Vam zahvalni da nam fotografije prosledite i ostavite kotakte telefon kako bi se mogli dogovoriti oko matičenja istih pasa, ukoliko se radi o ovoj našoj autohtonoj rasi.
    Unapred zahvalan Jovan Plačkić, Klub za Vojvođanske rase pasa.

    ОдговориИзбриши
  3. Moje mišljenje o "skicama" standarda pulina i ostalih vojvođanskih rasa: Mislim da pulin potiče od sojeničkog psa iz bronzanog doba koji je postojao na teritoriji panonske nizije, tako da nema veze sa narodima koji su tuda prolazili (dolazili, ostajali, odlazili). To što Hrvati imaju hrvatskog ovčarskog psa a Mađari mudija je stvar za raspravu - jer u suštini se radi o jednoj te istoj rasi - istog porekla (digresija: verovatno postoje slični psi i u Rumuniji itd.). Elem, svih ovih vekova jedino pulin nije “standardizovan”, pa opet ako pitate dete koje ima više od deset godina i odraslo je u (mom) Banatu: “koja je ovo kera?” 90% njih će reći “pulin” – gle čuda: i za hrvatskog ovčara i za mudija, a često i za pulija i pumija. Znači: TA RASA DEFINITIVNO POSTOJI (i bez D’Agistanija, KSS i FCI).
    Što se tiče "bradatih", iz mog iskustva, od deset pasa kod čobana tri su ovakva (a jedan ne liči ni na šta, tj. više na nekog goniča – i obično ga čoban hvali kako je “najpametniji”) i prilikom parenja se ne gleda ko ima bradu - već ko(ji) kako radi. Šta više, mislim, da je korisno malo "prodrmusati" gene da bi se učvrstili - pa stoga mislim da se u početku može vršiti "mešanje" "bradatih" i "ćosavih" (to se radilo i u početku stvaranja dobermana).
    I još nešto: ako su pulina u Vojvodinu doneli Srbi - nisu ga doneli srbi (!!!). Ime naroda se piše velikim slovom, a mene, lično, kao Srbina vređa što je napisano malim.
    Pozdrav ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Dobar dan,
    Interesuje me šta se radi po pitanju belova?ja sam malo obilazio teren i imam par fotografija,ali neverujem da su to čistokrvni primerci.Pitam se da li imate vi informacije o tome gde ih ima u većem broju i da li možete da mi pomognete oko nabavke šteneta?Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
  5. Nadjena je zenka vojvodjanskog pulina stara 4 meseca. Vakcinisala sam je i ocistila od parazita. Posto je vlasnik ostavio ako neko zeli da je udomi neka se javi na ivanaveterinar@gmail.com

    ОдговориИзбриши